Bu fenomenin, beynin tanıdık olanı tanıyan kısmının gerçeklikle senkronizasyonu bozulduğunda ortaya çıktığı ortaya çıktı. Déjà vu sizi bu tuhaflığa karşı uyaran sinyaldir. “Bilim uyarısı”nın bildirdiğine göre, pratikte bu, hafıza sistemi için bir tür “doğruluk kontrolü”.Ancak tekrarlama, bir şeyi daha da tuhaf ve olağandışı hale getirebilir.
“Tanıdık olduğunu bildiğiniz bir şeyin bir şekilde gerçek dışı veya yeni görünmesi anlamına gelen deja vu’nun tam tersi ‘jamais vu’dur. Kısa süre önce Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen yakın tarihli çalışmamızda, bunun arkasında yatan mekanizmayı araştırdık.
“Jamais vu”, tanıdık bir yüze bakmak ve onu aniden alışılmadık veya tanıdık bulmamak anlamına gelebilir. Müzisyenler bu durumla anında karşılaşırlar; son derece tanıdık bir müzik parçasında ritmi kaybederler. Tanıdık bir yere gidip yönünüzü şaşırmış veya orayı “yeni gözlerle” görmüş olabilirsiniz.
Bu, deja vu’dan daha nadir görülen ve belki de daha alışılmadık ve rahatsız edici bir deneyimdir. İnsanlardan günlük yaşam deneyimleriyle ilgili anketlerde bunu tanımlamalarını istediğinizde şöyle yanıtlar veriyorlar: “Sınavlarımda yazarken bir kelimeyi doğru yazıyorum örneğin ‘iştah’ ama kelimeye tekrar tekrar bakıp duruyorum çünkü bana öyle geliyor ki yanılıyor olabilir.”
Günlük yaşamda bu, tekrarlama veya dik dik bakmayla tetiklenebilir, ancak bu mutlaka gerekli değildir. Neyse ki bu doğada nadiren olur.
“‘Jamais vu’ hakkında fazla bir şey bilmiyoruz.” Ama laboratuvarda bunu başlatmanın oldukça kolay olacağını düşündük. Araştırmacılar, “Birinden bir şeyi tekrar tekrar tekrar etmesini isterseniz, genellikle bunun anlamsız ve kafa karıştırıcı hale geldiğini görürler” diyor.
Araştırmacılar katılımcılardan sözcüğü mümkün olduğu kadar çabuk kopyalamalarını istedi, ancak onlara durma hakları olduğunu söyledi ve tuhaf hissetmeleri, sıkılmaları veya kollarının acıması da dahil olmak üzere neden durabilecekleri konusunda çeşitli nedenler sundular.
Bu deneyim deja vu’dan daha nadirdir ve özünde daha sıra dışı ve rahatsız edici bir deneyimdir. Neden olduğu kesin olarak bilinemektedir. Ancak deja vu’ duygusunun neden olduğundan yola çıkarak bazı cevaplara ulaşılmaya çalışılmaktadır.