Mücevher Sektöründe Altın İthalatı Kotası İhracata Darbe Vuruyor
Takı Üreticileri ve İhracatçıları Derneği (TÜİD) Başkanı Mustafa Kamar, Ağustos 2023’te altın ithalatına getirilen kotanın ihracata ağır bir darbe vururken, sektörde 35 yıl önce bitirilen kaçakçılığın yeniden ülke gündemine girdiğini belirtti.
Kamar, sektörde bir yıldır devam eden kaosun sona ermesi ve Türkiye’nin mücevher ihracatında lider ülke konumuna dönebilmesi için kotanın bir an önce kaldırılmasını ve Ağustos 2023 öncesindeki mevzuata dönülmesini önerdi.
TÜİD Kuruldu, Mücevher Sektöründe Sorunların Çözümü İçin Adım Atıldı
İhracatın daralması başta olmak üzere mücevher sektöründe giderek büyüyen sorunlar, takı üreticilerini ve ihracatçılarını bir araya getirdi. Yaklaşık 100 üretici ve ihracatçı, sorunların daha fazla kangrenleşmeden çözümüne katkı sunmak için TÜİD’i kurdu. TÜİD’in Kurucu Başkanlığına ise mücevher sektörünün duayen ismi, Roberto Bravo Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kamar seçildi.
Mücevher İhracatında Türkiye’nin Yükselişi
Mustafa Kamar, Türkiye’nin mücevher sektöründe son 20 yılda yaşanan gelişim ve mevcut sorunların değerlendirmesini yaparak, sektörün dünya pazarlarındaki yükselişine dikkat çekti. Kamar, Türkiye’nin stratejik hamlelerle dünya mücevher ihracatında lider konumuna geldiğini ve bu süreçte hızla ilerlediğini vurguladı.
Altın İthalatı ve Kaçakçılık Sorunu
Altın ithalatındaki artışın sektöre olumsuz etkileri olduğunu belirten Kamar, kaçakçılığın yeniden gündeme geldiğini ve bu durumun gerçek ihracatçıları olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Altının uluslararası piyasaya göre pahalı alınmasının kaçakçılığı teşvik ettiğini ve bu durumun üretim ve ihracatı olumsuz etkilediğini ifade etti.